Açıklama Linki:


Genel Terimler

Şirketlerin gelir elde etmek için kullandığı bu model günümüzde oldukça popüler bir iş modelidir. Abonelik modelinde ürün ve hizmetleri belirli aralıklarla tüketiciye ulaştırabilirsiniz müşteri memnuniyeti ile sadakati arttırabilirsiniz. Abonelik yapan tüketiciye aylık bir paket gönderimini, dijital hizmetlerin düzenli online ödemelerinin takibini N Kolay Sanal POS ile yapabilirsiniz.

İş yeri sahibinin muhasebe işlerini düzenleyen ve POS hizmetini sunan firmaya denmektedir. Kredi kartı yönetiminin bir ayağı olan acquirer, aynı zamanda POS anlamına da gelmektedir. N Kolay Sanal POS ayrıcalığıyla finansal işlemlerinizi tek bir çatı altından takip edebilirsiniz.

API yardımıyla üçüncü taraf geliştiricilerin finansal kuruluşlar çevresinde sağladığı yeni hizmet ve uygulamalara Açık Bankacılık denir.

Bir e-ticaret sitesi açmak,ödeme sistemi kullanmak ya da SSL gibi hizmetler için gereksinimleri sağlayan, kanunlar çerçevesinde yetkilendirilmiş kurumlara verilen addır. Bir e-ticaret şirketi açmak için e-ticaret yazılımı, site barındırma (hosting), alan adı gibi hizmetlere ihtiyacınız vardır. Online ödeme alabilmek, Sanal POS kullanabilmek için de ödeme kurumlarına entegre olarak altyapı hizmeti almanız gerekmektedir.

Anti-Money Laundering teriminin kısaltması olan AML, Para aklama işlemini önlemek için bir araya getirilmiş kanun, düzenleme, prosedür ve sistemlerin tümünü kapsamaktadır.

Uygulama Programlama Arayüzü (API), iki yazılımın veya veritabanının birbiri ile sorunsuz çalışabilmesini ve en sağlıklı bir şekilde birbiri ile iletişime geçmesini sağlayan yapılara verilen isimdir. N Kolay Sanal POS sağlayıcısı, ödeme API’leri ile müşterilerinin ödeme hizmetlerini kendi sistemlerinde kullanmasını sağlar.

Sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunmak üzere Sermaye Piyasası Kurulu tarafından aracılık yetkisi verilmiş anonim ortaklıklardır.

Bankamatik olarak da bilinen ATMler debit ve kredi kartı ile bankacılık işlemlerinin yapılmasını sağlamak üzere ortaya çıkan ATM’ler bugün QR kod gibi yenilikçi temassız yöntemleri de desteklemektedir.

Teminat olarak alınan ticari senet ve belgeler ile devlet tahvilleri ve borsada kayıtlı tahviller karşılığında ödünç verme işlemidir.

Finansal kurumların hesap görme,mutakabat, idari işler ve raporlama işlerinin yapıldığı yerleridir. N Kolay ailesi olarak etkili operasyonel altyapımız ile işlemlerinizin mutakabatında günlük olarak destek verilmektedir.

Banka kartı, bankaların tüketicilere ve iş yerlerine sağladığı, işlemlerinizi ilerletebilmeniz için hesaplar üzerine tanımlanan kartlara denir. Banka kartı kullanabilmek için ilgili bankada hesap açtırmanız gerekmektedir. Hesapta bulunan bakiye dahilinde ödeme yapmayı sağlar ve ATM, POS, Sanal POS ve internet üzerinde kullanılabilir.

Taşıyana, üzerinde yazan miktarın ödenmesinin, çıkaran kuruluş tarafından garanti edildiği faiz taşımayan kıymetlerdir. Yasal ödeme aracıdır. TCMB, Türk lirası banknot basmaya yetkili tek kurumdur.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu; 5411 sayılı Bankacılık Kanunun ve mevzuatla kendisine verilen bankacılık sektörünün düzenlenmesini, denetlenmesini ve Bankalar Kanunu' nun uygulanmasını sağlayan bağımsız bir kurumdur.

Müşterinin yapacağı işlemlerde pozisyon açabilmek için teminat olarak alınan başlangıç miktarı. N Kolay Sanal POS hizmetinden teminat yatırmadan faydalanabilirsiniz.

Banka veya elektronik para kuruluşlarından alınan kartların üzerindeki numaranın ilk 6 hanesi BIN yani Bank Identification Number’dır. Bu ilk 6 hane sayesinde işlem esnasında kullanılan kartın hangi banka veya elektronik para kuruluşuna ait olduğu, ne tür bir kart olduğu kolaylıkla anlaşılabilmektedir. N Kolay Entegre Sanal POS ile Tüm banklardan uygun oran fırsatlarıyla kolay, hızlı ve güvenli ödeme tahsil edebilirsiniz.

Bir işletmenin sahip olduğu varlıklar ile bunların hangi kaynaklardan finanse edildiğini gösteren tablodur. Gelirlerinizi düzenli takip ederek varlıklarınızı arttırabilir ve yatırım alanlarınızı doğru tespit ederek istikrarlı büyüme sağlayabilirsiniz.

Sistem ya da cihazlara erişim sağlama amacıyla insanın fiziksel ve davranışsal karakteristiklerini kullanarak kimlik doğrulama yapmaya verilen addır. Yüz tanıma, parmak izi okuma gibi işlemler, biyometrik kimlik doğrulama işlemleridir.

İşletmelere ait değerli bilgilerin ve bunların çevresindeki işlevlerin yönetilmesi, korunması ve dağıtımı gibi konuları düzenleyen kural ve uygulamalar bütünüdür. Özellikle büyük kurumlar bilgi güvenliği politikası oluşturarak siber güvenlik ve veri gizliliği politikalarını belirlemektedir. Bir veriye erişimin kimin tarafından, nasıl, ne zaman, hangi derinlikte olacağını ve bu veri ile ne yapılabileceğini bilgi güvenliği politikası belirler. N Kolay Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşu olarak Veri Gizliliğinize büyük önem vermekteyiz.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından hazırlanan BKM Express uygulaması, internet üzerinden yapılan alışverişlerde kart bilgisi girmeden, kart bilgileri iş yeri ile paylaşılmadan, kart taşıma gereksinimini ortadan kaldıran ve güvenli online ödeme yapmayı sağlayan ücretsiz ve pratik bir ödeme yöntemidir. Güvenli Kart saklama altyapımız ile ödemelerinizi hızlı ve güvenle almanıza yönelik çözümler sunmaktayız.

Blok zinciri olarak da bilinen blockchain, Bitcoin gibi birçok kripto paranın arkasındaki altyapıdır. Verilerin bloklar halinde birbirlerine eklenmesiyle oluşan blockchain, verilerin dağıtık biçimde tutulmasını ve blockchain üzerindeki uygulamaların ya da blok zincirine erişimi olan kişilerin bu verileri görmesini, düzenlemesini ve zincire yeni veriler ekleyebilmesini sağlar.

Merkez Bankası ya da resmi bir kuruluşa bağlı olmadan, blokchain ağı üzerinde çalışan ve bu ağ ile yönetilen, ek bir hizmete gerek duymadan hesaplar arası transfer yapabilmeyi sağlayan bir şifreli dijital kripto para birimidir.

Genelde bir meblağ için kullanılan bu tabir, daha çok çeşitli amaçlarla ve sürelerle kullanımı kısıtlanan parayı temsil eder ve ‘bloke tutarı’ olarak da adlandırılır. Başvurularınızı inceleyerek makul bloke limitleri sunmaktayız.

İngilizce ‘’busines to business’’ kavramı ile açıklanan B2B pazarlama, günümüzde pazarlama stratejileri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İşletmeden işletmeye olarak dilimize geçen bu pazarlama yöntemi en basit haliyle şirketler arası azarlama ya da satış uygulamalarını kapsayan bir yöntemdir. Farklı birçok teknik araç ve yöntem kullanılarak özgün stratejilerin oluşturulması her pazarlama stratejisinde olduğu gibi hedefe başarılı bir şekilde ulaşmak için önemlidir.

Son yıllarda giderek yaygınlaşan e – B2B ise daha çok dijital pazarlama stratejilerini kapsamaktadır. Günümüzde dijital pazarlamanın birey veya kurumlar için hayati öneme sahip olması nedeniyle bu alanda da geliştirilen etkili çözüm önerileri sunulmaktadır.

• Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

• Arama Motoru Pazarlaması (SEM)

• B2B (Busines to Business): İşletmeden işletmeye yapılan, şirketler arası pazarlama ya da satış uygulamalarıdır.

• B2C (Business to Consumer): İşletmelerden tüketiciye olan satış ve pazarlama uygulamalarını kapsar.

• C2C (Consumer to Consumer): Tüketiciden tüketiciye satışları ifade eder.

Banka Sigorta Muamele Vergisi’nin kısaltması olan BSMV, temelde bir vergi türüdür. Bankalar üzerinden gerçekleştirilen çeşitli işlemlerde belirlenen BSMV oranı dahilinde alınır. T.C. Merkez Bankası’nın talimatıyla bankalar tarafından müşterilerden tahsil edilir.

Vadesi 1 yıldan kısa olan, çıkaran kurum tarafından öngörülen vade sonunda belirli bir bedelin ödenmesinin taahhüt edildiği menkul kıymetlerdir. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan bir yıldan kısa vadeli ihraçlar, Hazine Bonosu adı altında işlem görmektedir.

Big Data, insan eliyle işlenemeyecek büyüklükteki verileri tanımlayan bir kavramdır. Bir kredi kartı şirketinin tüm işlem bilgileri başlıca Büyük Veri örnekleridir.

Güvenlik kodu olarak bilinir. Kredi kartının arka yüzündeki genelde beyaz alanda bulunan rakamların son 3 hanesidir. Kredi kartlarına güvenlik sağlamak ve internet alışverişlerinde dolandırıcılık faaliyetlerini önlemek amacıyla oluşturulmuştur. Mastercard kullanıcıları için CVC(Card Validation Code), Amerikan ekspres kullanıcıları için de CID (Card Identification Number) kullanılmaktadır. CVV ise Visa ve TROY logolu kartlar için kullanılan güvenlik kodudur.

Ödeme işleminin fiziksel POS veya sanal POS aracılığı ile bankaya iletildikten sonra bankanın onay vermesi sonucu başarıya ulaşmasıdır. Otorizasyon işleminden sonra satış tamamlanmış olup gerekli tutar kart sahibinin hesabından eksiltilmiş olur.

E-tahsilat, internetten tahsilat, sanal POS ve benzeri isimlerle de adlandırılan ve sanal (internet) ortamda kredi kartıyla yapılan ödeme yöntemine verilen addır.

GSM operatörü aracılığıyla yapılan ödeme şekline Mobil Ödeme denir. GSM numarası ile giriş yapılır ve SMS ile gönderilen güvenlik kodu girilerek ödeme işlemi gerçekleşir. Ödeme bedeli GSM operatörü tarafından kullanıcının hat özelliklerine göre ya yüklenmiş hazır krediden düşerek ya da bir sonraki faturaya yansıtarak tahsil edilir.

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK), kara para aklama ile mücadele amacıyla kurulmuş bir mali istihbarat birimidir.

Uluslararası kara para aklama ve terör finansmanı ile mücadele konusunda standart belirleyici bir kuruluş olan FATF’nin tavsiyesiyle kurulmuştur.

Kart Saklama; müşterinizin kredi kartı bilgilerini saklayarak hızlı tahsilat yapmanızı sağlar. Kart saklama fonksiyonu sayesinde kart sahibi işlem anında kartının saklanmasına izin verir. Bu sayede bir sonraki işleminde hızlıca ödemesini gerçekleştirir ve başarılı ödeme oranları artar.

Banka Kartı, Kredi Kartı Ön Ödemeli Kart vs. gibi kartları basıp müşteriye veren; borç, alacak, hediye puan, asistanlık hizmetleri gibi hizmetleri takip edip müşteriye bildirimde bulunan kart firmalarına issuer denir. Issuer firma, kartın mülkiyetine sahiptir ve bu firmanın kim olduğu kartın ön yüzündeki logodan veya arka yüzünde manyetik bandın altındaki mülkiyet yazısından tespit edilebilir.

Uluslararası Banka Hesap Numarasının kısaltmasıdır. Bankalardaki mevcut hesapları yerine kullanılacak olan ve belirli bir standarda göre oluşturulan uluslararası banka hesap numarasıdır. IBANın amacı; bankalardaki her bir müşteri hesap numarasını uluslararası ölçekte tanımlamak suretiyle, para transferlerinin hatasız ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmesini sağlamaktır.

HTTPS (Secure Hyper Text Transfer Protocol) güvenli metin aktarma iletişim protokolüdür. Klasik HTTP protokolüne SSL (Güvenli Soket Katmanı) protokolü eklenmesi ile oluşur. Web sitelerinin metinlerle kurduğu iletişimin şifrelenmesi demektir.

PCI DSS sertifikasına sahip güvenlik altyapısı ile müşterilerin kart bilgilerini saklayarak belirlenen periyot ve tutarlarda otomatik tahsilat yapma işlemidir.

SSL (Secure Sockets Layer) sunucu ile alıcı iletişimi esnasında verilerin şifreli olarak iletilmesini sağlayan teknolojiye denir.

Hesap veya karttan elektronik para çekme işlemidir. Para çekme işlemi fiziksel veya sanal POS aracılığı işe bankaya iletildikten sonra bankanın olumlu cevap vermesi halinde başarıyla sonuçlanmaktadır.

Üye iş yerlerinin bankalar ile yaptığı anlaşmalar sonucu temin ettikleri elektronik tahsilat cihazlarıdır. POS cihazlarından kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart ve TR Karekod ile ödeme alınabilmektedir.

PCI DSS yani Kartlı Ödeme Endüstrisi Veri Güvenlik Standartları; kartların işlenmesi, iletilmesi ve saklanması aşamasında uyulması gereken mantıksal ve fiziksel bilgi güvenliği kurallarını tanımlamaktadır.

Alıcı ve satıcının üçüncü bir taraf vasıtası ile bir araya getirilerek ürün satışının gerçekleşmesini sağlayan bir e-ticaret faaliyetidir. Ana para aktarımı, komisyon hesaplaması ve tahsilat gibi tüm süreçler pazaryeri modeline göre şekillendirilmektedir.

E-ticaret ekosistemi içerisindeki kart bilgilerinin şifrelenerek tüketiciden e-ticaret firmasına, e-ticaret firmasından da ilgili banka veya aracı kuruluşa aktarılmasını sağlayan sisteme denir.

OTP yani One Time Password ise ıslak imza gerektirmeyen fakat işlemlerin doğrulanması için tek kullanımlık şifre gönderilmesi gereken süreçlerde bu teknolojiye verilen isimdir

Başkalarına ait kart ile herhangi bir iş yerinden ve ya ATMden işlem yaparak haksız kazanç sağlamak ve gerçek kart hamilini, iş yerini ya da bankayı zarara uğratmak demektir.

Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS); internetten alışverişlerde tüketiciyi korumak ve e-ticaret işlemlerini kayıt altına almak amacıyla oluşturulmuştur.

Elektronik dokümanları imzalamak için kullanılan bir elektronik koddur. Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır.

Debit kart, doğrudan kart sahibinin mevduat hesabına bağlı banka kartıdır. Bu hesaba şifre aracılığı ile ulaşılır. ATMden para çekme, POStan mal ve hizmet alımında kullanılır.

Kart sahiplerinin internet üzerinden güvenle alışveriş yapabilmesi için Visa ve MasterCard tarafından geliştirilmiş bir kimlik doğrulama sistemidir. 3D Secure ile yapılan ödemelerde banka tarafından ayrı bir ekran açılır ve kart sahibinin GSM numarasına onay kodu gönderilir. Onay kodunun doğru girilmesi sonucu işlem gerçekleşir.

E-ticarette entegrasyon çeşitli operasyonları, bütünleşik bir sistem içerisinde, uyumlu bir şekilde yönetmeyi sağlayan yazılım ve uygulamalar için bu terim kullanılır. Bu sistem ile bir e-ticaret içerisindeki çeşitli operasyonlar tek bir merkezde toplanabilir. Ayrıca farklı kaynaklarda yer alan verilerin bir panelden yönetilebilmesi de mümkün hâle gelmektedir.

MID (Merchant ID), her posnet firmasını için farklı verilen 10 haneli üye işyeri numarasıdır.

TID (Terminal ID), her posnet firmasını için farklı verilen 8 haneli terminal numarasıdır. Bir firmanın birden çok fiziksel POS cihazı olabilmesi nedeniyle, bir firmanın birden çok TID'i olabilir. Ancak sanal POS kullanan firmalarda bu durum anlamsız olduğundan, Posnet firmalarının sadece bir TID'i bulunmaktadır.

Elektronik fon transferi (Electronic funds transfer) işlemine verilen kısa ad olan EFT, bilgisayarlı ağlarda genelde bankalar arası değer aktarımını ifade eder.

Akıllı ödeme kartları, ödeme terminalleri ve ATM’ler ile gerçekleştirilen ödeme metoduna EMV adı verilir. Standardı ortaya çıkartan şirketlerin adlarının kısaltması olan EMV ile anılan bu kartlar, içerisinde manyetik bant ve entegre çip taşımaktadır. Bu çipler yeni nesil POS cihazlarında geçerli olduğu gibi, NFC (Near Field Communication – Yakın Alan İletişimi) kullanarak temassız ödeme yapmayı da imkânlı kılmaktadır.

Forex (FX), ulusal para birimlerinin takasına imkan veren bir borsa yapısıdır. Forex borsaları, dünyanın likidite anlamında en büyük pazarıdır. Foreks olarak da anılan bu sistemlerde her gün trilyonlarca dolar el değiştirir. Merkezi bir konumu olmayan FX pazarı, bankaların, brokerlerin, finansal kurumların ve bağımsız trader’ların kullandığı elektronik bir ağ üzerinde işlem görür.

Plastik kartların üzerindeki 16 rakamlı sayıya kart numarası adı verilmektedir. Kart numaraları belirli bir kod düzenine sahiptir, yani banka, ülke, hesabın bulunduğu şube ve hesap numarası gibi bilgilerden bir algoritma yardımıyla ortaya çıkartılır.

Kişisel veri, bir bireyin tanımlanabilmesini sağlayan özel, genel ya da hassas bilgilerin tümünü içerir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK), Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisindeki kişilerin verilerinin nasıl saklanacağı, kullanılacağı ve işleneceğini düzenleyen kanundur. Veri işleme faaliyetlerinin önceden belirlenen kurallar çerçevesinde yapılmasını sağlar, kişilerin temel haklarını korur.

Dokuz bankanın katılımıyla kurulan Kredi Kayıt Bürosu (KKB), 11 Nisan 1995’te kuruldu. Kredi notu olarak da bilinen ve banka müşterilerinin geçmiş dönemlerdeki ödemelerinin, güncel borç durumlarının, kredi alma sayılarının ve sıklığının derlenmesiyle oluşturulan kredi notunu hazırlar.

PCI DSS güvenlik sertifikası ile güvence altına alınan bu süreç, kredi ve banka kartı bilgilerinin güvenli olarak depolanmasını sağlar. Kart saklama, tüketicilere sık yapılan alışverişlerde tekrar tekrar kart bilgisi girme zahmetinden kurtulma avantajı sağlar.

KYC adıyla kısaltılan Know Your Customer, müşterini tanı anlamına gelmektedir. Kurumların müşterilerini tanımlama ve iş ilişkileri açısından uygunluklarını ve oluşturacakları riskleri belirleme sürecine KYC denilmektedir.

Mail Order, kredi kartlarının, POS cihazlarının ve Sanal Pos’un yaygınlaşmasından önce uzaktan ödemenin yaygın yöntemlerinden birisiydi. Doldurulan bir forma girilen kart numarası, son kullanma tarihi ve CVV kodu, kart fiziken ortamda olmasa da POS cihazına girilerek süreç normal satış işlemi gibi devam eder ve ödeme tamamlanır.

Bir kart okuyucu ile akıllı telefon/tablet gibi bir mobil cihazın birleşimiyle oluşturulan mobil POS (mPOS), standart POS cihazı olmadan ödeme almayı sağlamaktadır. mPOS her yere kolayca taşınabilme ve hep ağa bağlı olma avantajını birleştirmektedir. Mobil POS kullanımı için bankanın ilgili mobil uygulamasından faydalanılır.

Yakın alan iletişimi olarak da Türkçede kullanılan Near field communication (NFC), kısa mesafede çalışan kablosuz iletişim protokolüdür. NFC, veri aktarımı, cihaz eşleştirme gibi pratik amaçlarla kullanıldığı gibi temassız ödemelerin de temelini oluşturur. Temassız ödeme uyumlu çipli kredi kartı, NFC okuyuculu POS cihazına yaklaştırıldığında bilgiler cihaza aktarılır ve ödeme işlemi gerçekleştirilir.

MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) ticaret sicili işlemlerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlar. Ticaret sicil kayıtları ile tescil ve ilanların düzenli depolandığı ve bunlara elektronik ortamdan erişim sağlayan merkezi bir bilgi sistemidir.

Ödeme işlemi sebebiyle oluşabilecek risklerin önceden belirlenmesi, risklerin oluşmaması için ya da oluşması durumunda tarafları korumak için gereken önlemlerin alınması sürecine risk yönetimi adı verilmektedir. Dolandırıcılık karşıtı çalışmalar risk yönetimi kapsamında gerçekleştirilir.

6493 sayılı kanun (Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun) kapsamında BDDK , ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşlarına lisans vermektedir. Sanal POS edinme, internetten alışveriş, online ödeme, e-tahsilat, ön ödemeli kart vb. hizmetler bu kanun kapsamında alınan lisans ile gerçekleştirilebilmektedir.

6493 no’lu kanun, ödeme kuruluşlarının ve elektronik para işletmelerinin devlet tarafından belirlenen kriterleri sağlaması ile lisanslanmasını ve dolayısıyla tüketiciyi korumayı sağlar.

Bir markanın ilgili olduğu pazarı bölümlere ayırmasını ifade etmektedir. Seçilen küçük pazarlara ise strateji oluşturma hedefini segmantasyon kavramı ile tanımlamak mümkündür. Büyük bir hedef ulaşmada hedefi parçalara ayırarak daha verimli ve kolay hedefler halinde ulaşmak açısından önemli bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Başarılı bir pazar çalışması gerçekleştirilmesi açısından segmantasyona ihtiyaç duyulmaktadır. Büyük işletmelerin genelde müşterilerini mikro segmentte inceleyerek müşterilerin özel ilgi alanlarına kadar indirgemesi, dijital pazarlama ile kişisel verilerin toplanması bu süreci de kolaylaştırmıştır

Banka kartı, kredi kartı vb. ödeme yöntemlerini destekleyen, iki taraf arasındaki ödemeyi işleyen, gerçekleştiren ve ilgili işlemlere aracılık eden şirketlere ödeme kuruluşu adı verilmektedir.

İşe alım ve alıştırma olarak Türkçeye çevrilen onboarding, aynı zamanda bir müşterinin ürün ya da hizmeti ilk kez kullanırken öğrenmesini sağlayan pratiklerin tümünü özetler.

E-cüzdan adıyla da kullanılan Dijital Cüzdan, kullanıcıların ödeme bilgisini ve parolalarını taşıyan yazılım tabanlı bir sistemdir. Dijital cüzdanlara, banka hesabı, debit kart, kredi kartı, sadakat kartı tanımlanabileceği gibi, kripto para gibi dijital paralar ve diğer değer birimleri de tanımlanabilir.

Güvenli bir şekilde kullanıcıların ödeme bilgilerini, parolalarını depolar. Kullanıcılara kolay ödeme yapma olanağı sağlar.

NFC teknolojisi ve çipli kartlar ile gerçekleştirilen temassız ödeme, tüm dünyada hızlı bir şekilde popüler oluyor. Uyumlu dijital cüzdan çözümleriyle kartsız olarak da ödeme almayı sağlayan ve fiziksel ödemelerde kullanılan bu sistem, nakitsiz toplum hedeflerinin başarıya ulaşmasında rol oynayacak.

kimlik doğrulama, şifreleme ve şifre çözme işlemleri yapan web tarayıcılar ve sunucular arasında internet üzerinden aktarılan verileri korumaya yarayan bir güvenlik teknolojisidir. Bugün kullandığımız e-ticaret, bankacılık gibi kritik verilerin iletildiği hizmetlerin yanı sıra, birçok diğer web sitesi de bir SSL sertifikası yardımıyla korunmaktadır.

Kullanıcının yaptığı her işlemi eşsiz hale getiren, benzersiz bir koddur. Uzun ve karmaşık bir şifre olarak üretilen session token’lar sayesinde, sunucu ve istemci arasındaki oturumlar birbirinden ayrıştırılabilir.

Sanal POS Kavramları

Fiziksel POS cihazının dijital ortamda çalışarak banka ve kredi kartı üzerinden ödeme almasını ve tahsilat yapabilmesini sağlar.

Sanal POS veya VPOS (Virtual Point of Sale), kredi kartı veya banka kartı ile alışveriş yaparken kullandığımız POS (Point of Sale/Ödeme Noktası) cihazlarının internete uyarlanmış halidir. E-ticaret işletmelerinin Sanal POS hizmetinden yararlanabilmeleri için ülkemizdeki bankalardan veya BDDK tarafından onaylı ödeme kuruluşlarına başvuruda bulunmaları gerekir. N Kolay Öde ile Sanal POS hizmetini hızlı, güvenli ve kesintisiz alabilirsiniz.

Uluslararası kartlı ödeme sistemleri kurallarına göre, kredi kartı sahipleri kendi kartlarıyla yapılan işlemlere itiraz etme hakkına sahiptirler. İtiraz kart sahibi banka tarafından işyeri bankasına iletilir. İşyeri bankası ise ilgili işyerinden itiraz edilen işlem ile ilgili belgeleri talep eder. Talep edilen belgelerin yetersiz olması durumunda, söz konusu işlem tutarı işyeri bankası tarafından ilgili işyerinden tahsil edilir ve kart sahibi bankaya aktarılır. Bu işleme "chargeback" veya “ters ibraz” adı verilir.

Fatura, satış sözleşmesi, ürün-hizmet teslim formu, kart hamili/kullanıcı kimlik bilgileri, rezervasyon kaydı, kart hamili/kullanıcısının internet sitelerine giriş yapma tarihi ve zamanı ile kart hamili/kullanıcının IP numarasını gösteren log kayıtları vb. İşlemin kart hamili/kullanıcısı tarafından gerçekleştirildiğini ispata dair belge ve bilgiler verilmesi gereken belgelerdir.

Dijital cüzdan, bilgisayar ve mobil cihazlarda kullanılabilen, banka kartı, ön ödemeli kart, sanal kart, kredi kartı, kripto para, sadakat kartı vb. değer saklayıcıları bir arada tutan bir yazılım veya uygulamadır. Para ve değerlerin saklanmasını, harcanmasını ve biriktirilmesini sağlayarak kullanıcılara kolaylık sağlar.

İnternet üzerinde gerçekleştirilen ödemelere dijital ödeme denilmektedir. Banka ve kredi kartı, kripto para ya da online bankacılık üzerinden gerçekleştirilen havale dijital ödeme kapsamına girmektedir. Online ödemenin gerçekleştirilmesi için bilgisayar, akıllı telefon, tablet gibi elektronik cihaz, altyapı ve sistemler kullanılır.

Kişi ve kurumların internet gibi elektronik ağlar üzerinden satın alma yapmasına e-ticaret adı veriliyor. Online alışveriş ya da internetten alışveriş olarak da genellenen bu süreç, birden fazla iş modeli ile gerçekleşiyor. Elektronik ticaret iş modelleri arasında en sık tercih edilenler B2B (iş yerinden iş yerine), B2C (iş yerinden tüketiciye), C2C (tüketiciden tüketiciye), C2B (tüketiciden iş yerine) olarak özetlenebilir.

Finans teknolojileri (financial technologies) kısaltması olan ve Türkçeye de fintek olarak tercüme edilen fintech, özellikle son dönemdeki teknolojik gelişmelerin finans alanında uygulanmasıdır.

Küçük ve orta boy işletme teriminin kısaltması olan KOBİ, gelir, varlık ve çalışan sayısı açısından belirli bir değerin altındaki işletmeleri gruplamak için kullanılır. Her ülkenin ve sektörün farklı KOBİ sınıflandırması bulunmaktadır.

Link ile ödeme, yenilikçi bir finansal çözüm olarak karşımıza çıkan, internet üzerinden gönderilen bağlantı ile ödeme işleminin gerçekleştirilmesini sağlar. Böylece WhatsApp, Instagram gibi farklı sosyal medya kanalları gibi mecralardan da online alışveriş yapılmasını ve para aktarımını olanaklı kılar.

İptal gün sonu alınmadan, aynı gün içinde yapılan işlemin iptal edilmesidir ve müşterinin kredi kartında bu işlem gözükmez, müşteriye iptal edilen işlem ile alakalı borç yansımaz.

İade işlemi yapılan işlemin daha sonraki günlerde iptal edilmesidir. İade süresi ise kart sahibi bankalara göre değişkenlik göstermekle birlikte kredi kartı için azami 14, banka kartı için azami 30 gündür. İşlem için kredi kartı müşterisi hesap hareketlerinde bir borç bir de alacak kaydı oluşur.

İade, tüm tutar için yapılabileceği gibi, işlem tutarının bir kısmı için de yapılabilir. Belli bir tutar için yapılan iade işlemine Kısmi İade denir.

Finansallaştırma işlemi, alınan provizyonun finansal anlam kazanması, yani müşterinin kart hesabından çekilip işyeri hesabına yatırılması anlamına gelir. Yapılabilmesi için öncelikle mutlaka provizyon alınmış olması gerekmektedir. Bu işlem kart ekstresinde ve işyerinin finansal kayıtlarında görünür. Yapılan alışverişin finansal değer kazanması için bu işlemin mutlaka yapılması gerekir.

Ortak ödeme sayfası çözümümüz, müşterilerinizin kart bilgilerinin sitenizde değil bankamıza ait bir sayfada alınmasını, kartla ilgili işlem gerçekleştirildikten sonra işlem sonucunun tarafınıza programsal olarak bildirilmesini sağlar.